Air percuma di Selangor: Prihatin ataupun muslihat?

Lebih sejuta penduduk Selangor akan mendapat bekalan air percuma, seperti dijanjikan, mulai 1 Jun selepas kerajaan negeri menyelesaikan rundingan dengan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) pagi ini.

Manifesto Pakatan Rakyat untuk memberikan 20 meter padu air secara percuma - atau potongan RM11.40 - akan diteruskan kepada pengguna domestik bermeter individu, demikian diumumkan oleh menteri besar.
Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau telah berjaya mencapai persetujuan tersebut dengan ketua pegawai eksekuif Syabas, Datuk Ruslan Hassan dan presiden syarikat kerajaan negeri Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB), Datuk Abd Karim Munisar

Dalam rundingan di pejabatnya, menteri besar Selangor berkata penyelesaian yang telah dicapai:

 • Pemberian air percuma sebanyak 20 meter padu sebulan kepada pengguna domestik yang bermeter individu di Selangor akan bermula 1 Jun akan tetap dilaksanakan.
 • Pengguna domestik yang bermeter individu di Selangor akan mendapat bil baru dengan rebet air percuma sebanyak 20 meter padu sebulan bermula 16 Jun.
 • Pengguna domestik yang bermeter individu di Selangor yang telah menerima bil sebelum 16 Jun akan menerima rebet bayaran untuk penggunaan 15 hari pertama bulan Jun di dalam bil bulan berikutnya.

"Kos pembiayaan rebet tersebut dibuat oleh KDEB bagi pihak kerajaan negeri Selangor. Sebelum ini masalah bil menjadi isu tetapi telah berjaya diselesaikan dalam perbincangan hari ini.

Sumber: Malaysiakini

Bookmark the permalink . RSS feed for this post.
Jom komen di Facebook!

One Response to Air percuma di Selangor: Prihatin ataupun muslihat?

 1. abe MIE lihat sekarang.... dunia dah nak kiamat...atau memang dah kiamat...

  orang melayu khususnya dah tidak kisah siapa jadi PM dan MB.

  orang melayu tidak kisah lagi apa agama dan bangsa pemimpin kita. Kalau orang melayu jadi kristian mereka dah tidak kisah macam di selangor.

  kalau india hindu dan kristian jadi PM, orang melayu tidak kisah....kenapa? asalkan harga minyak turun ....kalau orang melayu ramai murtad jadi macam kat indonesia...orang tak kisah... sebab masing-masing pentingkan perut nasi (bukan periuk nasi)

  kalau tak percaya lihatlah PAS...apa dah jadi...jadi parti aslam pondan....PAS-PAP dah...

  KENAPA ISLAM (MALAYSIA) SUDAH KEPERINGKAT SEBIJAK DAN SECENDIAKAWAN SEDEMIKIAN?

  pkrpasdap.blogspot.com

  BalasPadam

Catatan Popular di Pewaris Melayu 30 hari lepas

Followers

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark . Converted by LiteThemes.com .