Janji makmur manifesto BN rupanya bawa celaka.Harakah bohong lagi

Pengundi terutama yang memangkah Barisan Nasional (BN) akhirnya tertipu dengan janji makmur sebagaimana yang ditawarkan dalam manifesto BN pada pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Pas hanya saja membuat isu ini kerana ingin menyorokkan kelemahan dirinya dalam pentadbiran kerajaan Selangor dan ingin mengalihkan pandangan rakyat pada keretakan dalaman yang berlaku didalam kerajaan campuran Pakatan Rakyat bak retak menanti belah.

Tindakan kerajaan menaikkan harga minyak pada 4 Jun lalu, bertentangan dengan janji BN ketika pilihan raya umum lalu untuk memberi kemakmuran kepada rakyat.

Selama 50tahun pemerintahan BN di Malaysia, rakyat telah mendapat kemakmuran,keharmonian serta perpaduan hidup dikalangan berbilang kaum. Ekoran kenaikan harga minyak global, Malaysia tidak terkecuali menaikkan harga minyak kerana kerajaan tidak mampu menampung jumlah subsidi minyak yang terlalu besar nilainya.

Sebelum ini Umno menuduh kerajaan Pakatan Rakyat gagal menunaikan janji manifesto pilihan raya umum lalu, terutama di Selangor. Kemampuan kerajaan PKR Selangor sering dipertikai.

Ya, memang kemampuan kerajaan Pakatan Rakyat dipertikai dalam proses mentadbir kerajaannya iaitu Perak dan Selangor yang sering membawa isu yang menaikkan kemarahan rakyat lantas mengurangkan kayakinan rakyat terhadap kepimpinan PR.

Umno mengambil peluang menyerang negeri itu melalui media massa kononnya PKR gagal tunai janji manifesto walaupun berkali diterangkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim bahawa kerajaannya memerintah hanya beberapa bulan.

Kerajaan PR Selangor memang cakap tak serupa bikin, manifesto yang ditawarkan kepada penduduk Selangor punya hebat macam nak rak, tapi bukan kesemuanya ditunaikan. Pada awal bulan Jun, isu pemberian air percuma mengelirukan rakyat bererti sama sekali menipu rakyat Selangor. PR janji memberi air percuma lewat pada tarikh yang dijanjikan. YB Khalid sekarang sedang pening kepala, desakan melepaskan jawatan MB S'gor.

Bagaimanapun katanya kerajaannya telah berjaya menunaikan banyak perkara sementara selebihnya akan dilakukan secara berperingkat.

Yeke, tengok langkah yang dilakukan oleh PR sangat lembap, sekarang sudah bulan 6, wang saguhati RM1000 kepada anak S'gor yang menyambung pelajaran ke ipta masih gagal lagi ditunaikan, kita tunggu dan lihat. PR gagal membuat keputusan seperti kerajaan negeri BN yang memotong elaun keraian dan menteri sebanyak 10%.

Persoalannya, siapa pada hakikat sebenarnya telah memungkiri janji secara terang dan nyata? Bagi kerajaan Pakatan Rakyat, mereka sedang berusaha menunaikan janji manifesto walaupun mungkin sebahagiannya mengambil masa kerana melibatkan undang-undang, kewangan dan pentadbiran serta kajian semula tentang data sosial ekonomi rakyat.

Secara terang dan nyata Pakatan Rakyat lah yang memungkiri janji secara terang dan nyata. BN sentiasa menunaikan janji-janji mereka hari-ke hari. Tengok langkah yang dibuat oleh Dato' Seri Najib yang ingin membanteras PATI secara besar-besaran di Sabah, itu langkah terkini BN, dan apa yang PR lakukan?

Tetapi Umno secara nyata dan terangan telah melanggar janji dan memungkiri apa yang telah ditaburkan kepada rakyat sebelum pilihan raya umum 8 Mac iaitu 'Selamat, Aman dan Makmur'.

Pas sudah tentu melanggar janji manis mereka dalam PRU12 iaitu 'Negara Berkebajikan'. Padahal tak terjaga pon rakyat PR.

BN begitu manis serta lunak mengajak rakyat supaya terus menyokong mereka dengan kempen 'Selamat, Aman dan Makmur' sehingga rakyat termakan hasutan dan bersedia memberi peluang BN memerintah negara lagi walapun ketika itu pembangkang turut menawarkan janji manifesto yang terbaik.

BN lawan Pas, tapi sekarang BN yang banyak laksanakan manifesto mereka, bukannya pas, habuk pun takdak. Yang dok nampak pembangunan di Kelantan saja, Pas di Perak haya jadi boneka DAP, jadi pak turut.

Rupanya kemanisan BN seperti gula bukannya madu dan akhirnya membawa penyakit kencing manis. Siapa yang termakan dakyah manis kempen BN akhirnya terasa sakit hati kerana minyak naik sedangkan sebelum itu dijanjikan Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak bahawa minyak tidak naik.

Najib hanya ramal sahaja minyak tidak naik, lagipun bukanlah kerja beliau menaikkan dan menurunkan harga minyak, yang buat kerja pak lah, bukan dia. Yang janji minyak tak naik adalah Anwar Ibrahim. Dia yakin sangat minyak akan naik kalau PR dapat tadbir Malaysia melalui kerajaan pusat. Sekarang dah dapat 5 negeri turunkanlah minyak di negeri2 PR.

Bagi yang sudah tahu rupa paras dan tipu helah BN sudah lama 'sakit hati' tetapi mereka yang baru 'sakit hati' makin bertambah lebih 'sakit' kerana boleh dimaki hamun orang yang bertanggung jawab menaikkan harga minyak.

Selama ni Pas la yang sakit hati iri hati tengok perkembangan serta pendekatan yang dilakukan oleh BN untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat. Perangai maki hamun dan mengherdik kebanyakan daripada penyokong pembangkan yang tidak mempunyai sopan santun dan budi bahasa. dah minyak dunia naik, marahlah bush. Kan anwar sekutu US, suruh anwar pegi marah US minyak mahal sangat, mesti besok atau lusa minyak jadi murah.

Makmur sebagaimana dijanjikan BN sudah terasa tidak makmur lagi. Dalam kerajaan BN yang dikatakan makmur tetapi makmur untuk kroni atau kekayaan berpusing dan beredar di kalangan tertentu sahaja.

Sebagaimana maksud Firman Allah dalam Suratul Haj: "Apa-apa hasil negara yang dihasilkan dalam sesebuah negeri, maka hasil itu bagi Allah dan Rasul yakni bagi kepentingan umum. Bagi mereka yang memerlukan pertolongan di kalangan keluarga orang-orang miskin, anak yatim dan orang musafir yang memerlukan bantuan supaya harta negara tidak berpusing di kalangan orang-orang yang tertentu sahaja."

Apa erti makmur? Mengikut Kamus Dewan makmur membawa maksud mempunyai hasil yang banyak sama ada daerah, negeri atau negara dan lain-lain. Ia juga bermakna mempunyai banyak penduduk yang cukup kehidupannya. Makmur juga bererti hidup mewah, serba cukup dan tidak berkurangan apa pun.

Bagaimanapun semua itu belum mampu dikecapi oleh sebahagian rakyat dalam pemerintahan Umno sebaliknya ditambah lagi oleh kenaikan harga petrol sehingga 40.6 peratus dan diesel sebanyak 63.3 peratus menyebabkan ramai rakyat makin miskin.

Rakyat makin miskin ke? dah lama hidup, sejak 50tahun merdeka semua perbelanjaan kita disubsidi oleh kerajaan. kini tibalah masa untuk kita berusha merubah cara hidup yang selama ini terlalu mewah, terlalu senang dan tiba masa ujian dari Allah untuk menguji kita, setiap yang susah, mesti ada senangnya kelak.

Kajian Presiden Yayasan Strategik Sosial, Dr Denison Jayasooria mendakwa kadar kemiskinan di Malaysia sebenarnya lebih 30 peratus dan bukannya 5.7 peratus seperti yang diumumkan oleh kerajaan.

Purata pendapatan bulanan isi rumah rakyat Malaysia ialah sebanyak RM3,686 mengikut yang diumumkan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi, bermakna garis kemiskinan ialah separuh daripadanya iaitu RM1,843.

Kadar kemiskinan 5.7 peratus adalah mengikut dasar pengiraan 2005, garis kemiskinan untuk seluruh negara adalah RM691 bagi pendapatan bulanan, manakala bagi Semenanjung pula jumlahnya RM661, Sabah (RM888) dan Sarawak (RM765).

Menurut Denison yang juga pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) mengikut kiraan 2005 hanya digunakan oleh negara miskin dan tidak layak diamalkan oleh Malaysia kerana ia perlu mengambil kira taraf hidup isi rumah bukan semata-mata keperluan asas sahaja.

Sementara itu, di Dewan Rakyat, Isnin lalu, Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng daripada DAP mencadangkan kepada kerajaan memberikan RM6,000 setahun kepada keluarga berpendapatan RM6,000 ke bawah sebulan.

Beliau membuat cadangan tersebut tentu sekali mengikut autoritinya berkelulusan akauntan dan Ketua Menteri Pulau Pinang.

Bukan Guan Eng sorang saja yang berkelulusan akauntan, ramai lagi akauntan akauntan diluar sana. Jangan nak bela si DAP kafir harbi ni.

Bagaimanapun cadangan tersebut perlu menambah pembaikan kerana keluarga miskin akan tetap miskin jika imbuhan RM500 sebulan dicampurkan dengan pendapatan isi rumah masih tidak mampu mengatasi garis kemiskinan.

Kerajaan boleh memberi elaun kepada keluarga miskin yang berpendapatan di bawah paras kemiskinan RM1,843. Kadar elaun hendaklah mengikut kekurangan yang perlu ditampung bagi membolehkan pendapatan keluarga melepasi garis kemiskinan.

Cadangan ini lebih baik daripada memberi RM6,000 setahun kepada mereka berpendapatan bawah RM6,000 sebulan kerana ia boleh mengatasi masalah kemiskinan.

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat pernah mencadangkan supaya diberi elaun mengikut bilangan anak kepada rakyat yang layak atau miskin.

Alah, besa la, semua pembangunan dibuat di kelantan sebab banyak orang miskin kat kelantan, dah 18tahun dok bawah pemerintahan Pas yang tak membawa pembangunan. Orang suruh ubah kerajaan negeri tak mahu, nak duduk bwah pemerintahan Pas lagi. Apa yang Pas beri pada penduduk Kelantan? yang ada hanya membesarkan perut Ulama' pas dan memperbesarkan Pejabat2 Pas.

Mengikut kebiasaannya semakin ramai bilangan anak maka makin bertambah perbelanjaan keluarga. Keadaan ini sudah tentu meningkatkan bebanan kepada keluarga miskin. Jadi langkah sebaiknya meningkat keharmonian keluarga memberi elaun mengikut kepala jumlah anak. - mns_

Komen: Aritkel ini ternyata berat sebelah dan terlampau mengutuk kerajaan. Semua perkataan yang disampaikan didalam artikel ini berbau fitnah dan diputarbelitkan. Inilah kualiti Harakah dalam menyampaikan Fitnah2 ulama mereka.

Bookmark the permalink . RSS feed for this post.
Jom komen di Facebook!

Leave a Reply

Catatan Popular di Pewaris Melayu 30 hari lepas

Followers

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark . Converted by LiteThemes.com .