194 ahli Pas Pengkalan Chepa sertai UMNO

KOTA BHARU 8 Ogos - Seramai 194 ahli Pas mengambil keputusan menyertai UMNO kerana terkilan dengan sikap pemimpin parti itu yang didakwa gagal membawa perubahan selain enggan berjuang untuk penyatuan orang Melayu di negara ini.

Mereka merupakan ahli Pas di tiga buah kampung di Pengkalan Chepa dekat sini iaitu Kampung Tukang Dollah, Kampung Pantai Cahaya Bulan dan Kampung Tok Betek.

Ketiga-tiga Kampung tersebut sebelum ini mendapat gelaran 'kawasan hijau' berikutan sokongan fanatik penduduknya kepada Pas.

Kesemua ahli Pas terbabit telah menyerahkan borang permohonan keahlian kepada Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed sempena ceramah `Selamat Tinggal Pas' di Kampung Tukang Dolah di sini, malam tadi yang dihadiri oleh lebih 2,000 penduduk.

Turut hadir memberikan ceramah adalah Ketua UMNO Bahagian Pengkalan Chepa, Dali Hussin dan Mudir Pondok Pok Krau Tumpat, Mohammed Zainal Abidin.

Mustapa dalam ucapannya mengisytiharkan gerakan habis-habisan untuk memastikan UMNO dan Barisan Nasional dalam merampas kembali Kelantan pada pilihan raya umum akan datang.

"Beberapa bulan lalu ketika di Pasir Mas ada penyokong setia Pas termasuk pemimpin mereka menyertai UMNO dan malam ini sekali lagi anda semua telah membuat satu keputusan yang betul.

"Di sinilah kita bermula, saya mengisytiharkan gerakan habis-habisan untuk kita bersama-sama menumbangkan Pas Kelantan dan merampas semula negeri ini," jelas beliau sambil mendapat sorakan padu penduduk yang hadir. - Utusan

Posted in , , . Bookmark the permalink . RSS feed for this post.
Jom komen di Facebook!

4 Responses to 194 ahli Pas Pengkalan Chepa sertai UMNO

 1. Salam semua.

  Kalau di pengkalan chepa,,, setakat 194 manusia sahaja yang menyertai pas tak payah la masuk dalam akhbar atau media elektronik,,, sebabnya kalau pas masuk umno seramai 194, malah orang umno yang masuk pas lagi ramai,, cuma tak heboh je,,, kalau orang pas masuk umno seramai 19,000 tak pe nak masuk tv pun.
  untuk pengetahuan saudara, dalam umno ni,, di hari mengundi sebenarnya lagi ramai orang umno yang pangkah bulan kerana dengki oleh kekawan sendiri.

  kepada Dali hussin,,, tak payahlah berbangga sangat kalau setakat 194 orang masuk umno. cuba kau renung balik tanggungjawab anda sebagai ketua bahagian di pc tu. anda sendiri telah pecah kawasan "tok gawa" dari dun kemumin ke dun kijang.. apa hal lu....

  harap berbini dua aje yang hebat pun, tu pun sebab bini kerja cikgu

  BalasPadam
 2. Bapak-bapak dah dapat menilai PAS dengan baik kerana mereka mampu membandingkan tujuan awal parti itu di asaskan dan penghujung hala tuju parti itu sekarang. Anak-anak di luar negeri pula masih terkeliru kerana mereka terdedah dengan hasutan article dari media pembangkang.

  Ini masih lagi menjadi kelemahan UMNO/BN mendekati remaja. Remaja masih lagi melihat isu rasuah, ketelusan dan gila kuasa di kalangan pemimpin UMNO masih lagi berluasa. Mereka sering menerima email berangkai yang di hantar kedalam kotak email mereka. Ego muda suka membangkang dan mereka lebih tertarik kepada parti pembangkang. Apatah lagi mereka tidak pernah terdedah dengan semangat kebangsaan yang ada pada datok-datok mereka sedangkan ibu bapa mereka sendiri telah berjaya di pesongkan oleh parti pembangkang.

  Blog hanya sampai ke peringkat remaja yang berpelajaran yang menjadikan internet sebahagian dari cara hidup mereka. Bagaimana dengan mereka yang tidak mempunyai acess internet dan hanya kotak email di tempat kerja mereka? Remaja pula lebih senang melayari facebook dari blog. Pehak blog penyokong kerajaan perlu memperbanyakan facebook. Mereka tidak tertarik dengan ayat yang panjang-panjang berjela-jela saperti dalam blog. Cara facebook adalah mudah untuk mereka suap kedalam minda mereka. Dari itu, blog juga tidak sampai ke remaja.

  Manusia akan percayai maklumat yang awal sampai kepada mereka. Selepas maklumat tertanam dalam diri mereka, amat sukar untuk mengubahnya. Pengalaman saya, agar sukar menerima maklumat berhubong pembohongan parti pembangkang tetapi dengan mudah tanpa di jemput email yang memburukkan kerajaan sampai ke peti mail saya. Mereka yang tidak ada acess internet akan menganggap bahawa maklumat ini benar. Pekerja akan forward pula maklumat ini kepada rakan-rakan mereka yang lain. Jika dahulu mereka mengunakan To: tetapi sekarang mereka edarkan melalui Bcc: Dari itu kita tidak tahu berapa ramai yang mereka telah hantar untuk kita jawab.

  Orang BN lebih bertanggongjawab tidak mencampurkan adukan tugas dengan politik tetapi pengikut parti pembangkang sebaliknya pula. Walaupun setiap organisasi mempunyai polisi IT di tempat masing-masing, tetapi perkara ini agak sukar dibendong.

  BN perlu memikirkan bagaimana maklumat boleh di sampaikan kepada mereka yang tidak berkemampuan acess ke internet tetapi hampir ramai staff yang mempunyai kemudahan email.

  agbr47: Suara dari kilang.

  BalasPadam
 3. PENGKALAN CHEPA, 9 Ogos: Berita ‘194 keluar PAS, masuk Umno’ disiarkan hampir kesemua media cetak berbahasa Melayu hari ini. Namun timbul persoalan siapa yang tertipu dengan lakonan di Pulau Tukang Dollah malam kelmarin.

  Mungkinkah Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed terperangkap dengan taktik Ketua Umno Bahagian Pengkalan Chepa, Dali Husin apabila tiada seorang pun ahli PAS menyertai Umno di majlis berkenaan.

  Sebenarnya apa yang berlaku, mana-mana penyokong Umno yang belum mendaftar di bahagian Pengkalan Chepa dikutip kad pengenalan dan diisi dalam borang permohonan menjadi ahli Umno.

  Penghulu Pulau Pak Amat, Mohd Nor Dollah berkata, tiada seorang pun ahli PAS yang dikatakan menyertai Umno di majlis yang dihadiri Mustapa.

  “Saya sudah membuat semakan dengan penduduk tempatan dan berbincang dengan beberapa pihak termasuk penghulu Pulau Panjang, tiada seorang pun yang disahkan sebagai ahli PAS menyertai Umno di Pulau Tukang Dollah.

  “Beberapa nama yang disebut dalam akhbar bukan ahli atau penyokong PAS. Seorang yang bernama Zulkifli difahamkan berasal dari Tanah Merah.

  “Manakala Abdul Rahmat pula tiada rekod sebagai ahli PAS. Malah saya diberitahu mereka yang hadir di majlis berkenaan sekitar 70 orang,” katanya di sini.

  Beberapa akhbar hari ini melaporkan seramai 194 ahli PAS keluar parti itu dan menyertai Umno pada satu majlis yang diadakan di Pulau Tukang Dollah.

  Pada majlis itu kesemua penyokong Umno terbabit memegang banner yang bertulis ’Selamat Tinggal PAS berlambang dacing. Turut kelihatan dalam gambar Mustapa, Dali dan seorang penceramah Umno dari Tumpat.

  Mohd Nor berkata, Umno bahagian terbabit difahamkan mengutip nama penyokong Umno dari beberapa kampung termasuk Parang Puting, Pulau Panjang, Taman Seri dan Pulau Dollah Tukang untuk diisi dalam borang keahlian Umno.

  Katanya, penduduk memberitahu penyokong Umno yang belum menjadi ahli diminta mengisi borang keahlian untuk diserah pada satu majlis kepada Mustapa.

  ”Bagaimanapun ramai terkejut kerana penyokong Umno yang mengisi borang menjadi ahli tiba-tiba diisytiharkan pada majlis tersebut sebagai bekas ahli PAS.

  ”Ramai mereka terkilan kerana dipermainkan Umno Bahagian Pengkalan Chepa. Mereka tidak pernah menjadi ahli PAS. Ramai yang malu dengan tindakan tersebut,” ujarnya yang juga bekas aktivis Semangat 46.

  Beliau juga mendakwa Umno bahagian Pengkalan Chepa masih lagi menghantar surat jemputan mesyuarat kepadanya biar pun sejak 1990 sudah meninggalkan Umno.

  Ketua Penerangan PAS Pengkalan Chepa, Azmi Nor berkata, Umno bahagian berkenaan sudah bankrap idea apabila terpaksa mengulang tayang taktik lama sehingga diketawakan orang kampung.

  Katanya, orang kampung tahu mana penyokong PAS atau Umno di tempat mereka.

  ”Namun dalam kes di Pulau Tukang Dollah kelihatan seperti ada pihak yang diperbodohkan semata-mata untuk mendapat publisiti murahan dalam media,” katanya.

  http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=28043:ketua-umno-kelantan-tertipu-di-majlis-serah-borang-&catid=1:utama&Itemid=50

  BalasPadam
 4. INILAH KEBANGKITAN RAKYAT MARHAIN YANG SEKIAN LAMA MEMENDAM RASA DAN MAKAN HATI DENGAN IDEOLOGI DAN PERANGAI TERBURUK PAS.SYABAS ANDA LAH PANGANUT PAS YG MEMPUNYAI NALURI,HATI DAN RASA SERTA DAPAT MEMBEZAKAN ANTARA YANG BUSOK DAN YG BAIK. ANDA TENTU DILABELKAN DENGAN PELBAGAI GELARAN SINIS SELEPAS INI OLEH PEMIMPIN SUCI PAS,USAH HIRAUKAN MEREKA BIARKAN MEREKA DI ATAS BAHTERA HIJAU MEREKA BERNAKHODAKAN WALI-WALI MEREKA KERANA MEREKA PASTI AKAN KARAM,KALAU BUKAN DI DUNIA MEREKA AKAN LEMAS DAN KARAM DI SANA NANTI (AKHIRAT) JALAN YANG ANDA PILIH ADALAH JALAN YANG LURUS,JALAN YANG DITUNTUT AGAMA DAN ANDA SEBENARNYA TELAH KELUAR DARI NYALAAN API NERAKA YANG MENYALA AKIBAT KESERAKAHAN PEMIMPIN DAN WALI-WALI PAS.....INGATLAH DALAM PAS TERLAMAPAU BANYAK DOSA-DOSA TERHIMPUN DI SINI, SEMUA KEJAHATAN,KEBONGKAKAN,RIAK ADA DI SINI.....BERSYUKURLAH ANDA TELAH SELAMAT.

  BalasPadam

Catatan Popular di Pewaris Melayu 30 hari lepas

Followers

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark . Converted by LiteThemes.com .