Perlu adakan kajian jika Sabah mahu PRN berasingan - TPM

KOTA KINABALU 11 Feb - Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kajian perlu dijalankan terlebih dahulu sekiranya kerajaan Sabah mahu mengadakan pilihan raya negeri (PRN) secara berasingan daripada pilihan raya umum (PRU).

Timbalan Perdana Menteri berkata, perkara itu akan dibincangkan dengan Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Pengerusi Barisan Nasional (BN).

"Saya berfikir kita harus terbuka untuk melakukan beberapa kajian dan analisis jika kerajaan negeri Sabah memutuskan untuk mengadakan PRN lebih awal.

"Tentunya Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman mempunyai alasan yang kukuh jika mahu mencadangkan perkara itu (PRN)," katanya dalam sidang media selepas melancarkan Skuad Penerangan dan Media Wanita UMNO peringkat Sabah di sini hari ini.

Ahmad Zahid yang memikul tugas Timbalan Presiden UMNO berkata, demikian sebagai mengulas desas-desus yang tersebar sejak sebulan lalu bahawa Sabah mungkin mengadakan PRN secara berasingan dan lebih awal daripada PRU.

Mengulas lanjut, beliau berkata, BN pusat juga perlu mempertimbangkan beberapa perkara sebelum keputusan muktamad dibuat berhubung perkara itu.

Ditanya mengenai mesyuarat tertutup dengan UMNO dan BN negeri yang dihadirinya di sini sejak semalam, Ahmad Zahid berkata, beliau berkeyakinan dengan keupayaan kepimpinan negeri dalam perjuangan parti.

Terdahulu, Ahmad Zahid berkata, beliau komited dalam membantu mencapai sasaran 30 peratus pembuat dasar negara terdiri daripada wanita termasuk menjadi calon pilihan raya.

"Saya akan mencari jalan agar permintaan 30 peratus ini tercapai.

"Saya juga akan berbisik dengan Perdana Menteri agar lebih ramai wanita, khususnya di Sabah, diberi peluang untuk bertanding sebagai calon kerusi parlimen dan dewan undangan negeri," katanya. - BERNAMA

Bookmark the permalink . RSS feed for this post.
Jom komen di Facebook!

Leave a Reply

Catatan Popular di Pewaris Melayu 30 hari lepas

Followers

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark . Converted by LiteThemes.com .