SERONOKNYA GUAN ENG

SUMBER : BERITA HARIAN ONLINE

 Kain rentang haram diturunkan: Pegawai penguat kuasa Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) menurunkan kain rentang yang memaparkan potret Ketua Menteri, Lim Guan Eng, milik sebuah syarikat percetakan di Jalan Megazine, Georgetown, selepas didapati tidak mempunyai permit dan melanggar syarat, semalam. Operasi itu diketuai Yang Dipertua MPPP, Datuk Zainal Rahim Seman. Difahamkan, kain rentang itu dipasang jam 2 petang kelmarin dan diturunkan selepas MPPP menerima arahan daripada kerajaan negeri. Setiausaha Politik Ketua Menteri, Ng Wei Aik, berkata tindakan berkenaan adil.
 
PEWARISMELAYU KATA : Apakah yang digelakkan oleh Lebai Guan Eng ini? Adakah dia seronok menjadi Ketua Menteri? Banyak isi yang tersurat sebalik gambar tersebut.

Posted in , . Bookmark the permalink . RSS feed for this post.
Jom komen di Facebook!

10 Responses to SERONOKNYA GUAN ENG

 1. umban je cino tu masuk laut...kih.kih

  BalasPadam
 2. Apalah engko ni ungka nonot,apa pasai nak humban ke laut plak kita tarik dia masuk islam.....semoga ALLAH bagi dia hidayat mai sama2 kita pakat berdoa,bukan apa kan puak2 umno tak nak islam(tak nak berhukum dengan QURAN)......cuba baca pulak artikel ni elok elok no......Al-Quran penting sebagai sumber perundangan utama dan mampu melahirkan masyarakat madani yang berakhlak tinggi, berintergriti yang bersesuaian dengan prinsip 'Amar Ma'ruf, Nahi Mungkar' dan Cekap, Akauntabel dan Telus (CAT).

  Demikian antara ucapan yang disampaikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam majlis penghargaan kepada 102 orang penghafal dan pengajar Al-Quran yang memberi khidmat di negeri itu baru-baru ini.

  Kerajaan Pulau Pinang dalam majlis tersebut memberikan sumbangan Rm300.00 seorang dan sijil penghargaan kepada 102 orang penghafal dan pengajar Al-Quran yang memberi khidmat di negeri itu baru-baru ini.

  Program yang diadakan di Dewan Seminar Komplek Penyayang itu menyaksikan Lim mengotakan janjinya supaya pengajian al-Quran dimajukan supaya masyarakat dapat diselamatkan apabila kandungan al-Quran dihayati bukan diketepikan sebagaimana sebelum ini.

  Turut serta dalam program yang dirasmikan oleh Tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri Pulau Pinang, Tun Dato' Seri Utama, Dr Haji Abdul Rahman Abbas itu ialah Timbalan Ketua Menteri 1, Mohamad Fairus Khairudin, Exco Hal Ehwal Pengguna Negeri, Abdul Malek Kasim dan Exco Pertanian dan Industri Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Tebatan Banjir Negeri, Law Choo Kiang, Timbalan Mufti Negeri, Haji Suleh Wan Kurdi Jalaludin dan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Haji Sazali Hussein.

  Kelihatan sama ialah pimpinan PAS yag diketuai oleh Pesuruhjaya PAS Negeri, Ustaz Saleh Man; Ketua Dewan Ulama' PAS Negeri, Ustaz Soid Mohd Amin; Bendahari PAS Negeri, Ustaz Khalid Man; Penolong Setiausaha PAS Negeri, Haji Jamil Abdul Rahman dan Yang Dipertua PAS Tanjung, Yaacob Omar.

  Menurut beliau lagi, nilai keharmonian lebih terserlah seandainya setiap agama mematuhi ajaran yang diamalkan begitu juga Islam jika dilengkapi dengan pengetahuan yang tinggi tentunya melahirkan sebuah masyarakat yang sempurna jauh daripada ketidak tamadhunan.

  "Saya tidak menafikan golongan penghafal al-Quran begitu penting bagi Umat Islam khususnya dalam memastikan al-Quran yang menjadi sumber perundangan utama tetap terpelihara, " ujarnya ketika berucap dalam majlis penyampaian sumbangan ikhlas kepada 102 para Huffaz.

  Tegasnya, hanya mereka yang tabah sahaja dapat mencapai tahap tersebut kerana tanpa displin, kuat dan sabar seseorang itu mustahil boleh melakukan kerja berkenaan.

  Lim percaya melalui al-Quran masyarakat Madani yang berakhlak tinggi, berintegriti bersesuai dengan pronsip 'Amar Ma'ruf, Nahi Mungkar' dan Cekap, Akauntabel dan Telus (CAT) akan menjadi kenyataan.

  "Usaha Kerajaan Pakatan Rakyat berlainan dengan usaha yang dilakukan oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) iaitu mahu membentuk insan yang bermutu berguna pada semua keadaan, " katanya.

  Justeru itu, kemunculan lebih ramai Hafiz secara langsung dapat membantu merealisasikan impian matlamat Kerajaan Negeri mengwujudkan modal insan kelas pertama yang boleh menyelamatkan masyarakat daripada terus hanyut dengan masalah yang melanda.

  Bagi menjayakan impian sesetengah pihak Hufaz semestinya menonjolkan bakal yang ada untuk menerokai alam profesional selain keusahawanan dan politik yang baik dan jauh daripada sikap menipu.

  Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri I, Fairuz Khairudin pula bercadang menubuhkan Jawatankuasa Khas Tahfiz Pulau Pinang di mana jawatankuasa ini akan menjemput panel penguji antaranya Dato' Haji Abu Hasan Din Al-Hafiz.

  Jawatankuasa ini bertindak mengiftiraf para Huffaz untuk menjadi imam di samping mengajar di serata pelusuk negeri ini selari dengan sasaran melahirkan 'satu keluarga Islam satu hafiz'.

  "Kita letakkan sasaran ini kerana saya tahu tiada yang lebih baik melainkan mereka yang meghafalkan isi al-Quran dan melaksana dalam kehidupan. Apabila kita mahu melahirkan para hafiz bukan beliau seorang sahaja yang bertanggungjawab sebaliknya seluruh keluarganya perlu bersiap untuk penyediaan suasana terebut, " terang beliau.

  BalasPadam
 3. Akhir zaman...

  Bahrul Mazi...

  Orang kafir mengajar al-Quran..

  Bapak dia ni, lim kit siang pernah berarak mengelilingi kampung baru untuk menghalau orang melayu semasa 13 mei 1969.

  Boleh percaya ka otak hampa...????

  BalasPadam
 4. Salam Perjuangan BPN.....

  www.pmukmkl0708.blogspot.com

  www.sedarlahbangsaku1986.blogspot.com

  BalasPadam
 5. Nak termuntah aku dengak cina kapiak Lim tu cakap lagu tu. Aku yang cina ni pun, haram tak percaya dia tu. pak dia dah terang-terang musuh islam. Bapak boret, anak rentek. Percayalah hampa orang yang pandai berlakon ni.

  BalasPadam
 6. Salam Tuan,

  blog ini menghina Islam, kita perlu perangi blog ini,

  http://surind.blogspot.com/2008/12/hajj-most-shameful-journey-in-history.html

  Sumber diperolehi daripada ahli BPN FAZRULLs

  BalasPadam
 7. Bodo punye Melayu yg SAYANG sgt Lim Guan Eng ni..

  Baik dia ni ade agenda.. Sedarlah bangsaku MELAYU !!

  BalasPadam
 8. Apa punya Melayu? Cina komunis tu dok perbodo pun pecaya ka?

  Orang Cina kat Penang pun mula terasa peritnya, cuma depa tak luah depan-depan la, taku kena tiau balik. "Dulu punya time aa, manyak mulih makan. Sikalang punya jam banyak teluk woooo..."

  Cina tetap cina woo...... Yang dok jadi mangsa melayu la.

  Tak tipu bukan cina
  Tak mabuk bukan india
  Tak melaram bukan melayu

  BalasPadam
 9. Hampa nak tau, la ni, depa yang dok meniaga kat market bising o. Padan muka depa. La ni, baru depa dok puji kata kerajaan dulu lagi bagoih daripada la ni.

  BalasPadam
 10. Kampung Den Gumbak!20 Disember 2008 8:54 PTG

  bongok... korang nih dok kater kat guan eng nih tak perasan ker? PULAU PINANG dah lama kena rampas dengan CINA! korang jer dok bangang berkokok... ini la ajaran /// yg bangang!! perjuangankan ketuanan melayu, tapi tinggalkan islam! korang nih bodoh, sebelom DAP dengan PKR pegang P.Pinang, saper pegang?? UMNO???? butuh berair!!! GERAKAN bangang!!! GERAKAN!!!! Koh Tsu Koon!!! CINA tu dia tu!!! BODOH PEWARIS!!! BODOH!!!!

  BalasPadam

Catatan Popular di Pewaris Melayu 30 hari lepas

Followers

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark . Converted by LiteThemes.com .