Kemenangan untuk rakyat?

Setiap kali pilihan raya, pasti akan terdengar perkataan RAKYAT RAKYAT RAKYAT. Tak habis habis perkataan untuk membela rakyat, kemenangan rakyat, demi rakyat kesejahteraan rakyat dan bla bla bla.
Adakah kemenangan seseorang calon di pilihanraya menunjukkan kemenangan rakyat? Ya, memang pun rakyat menang mengundi calon YB mereka yang dilantik untuk membela rakyat. Tapi, adakah rakyat sekarang betul - betul menang apabila mengundi calon yang mereka pilih?

Tidak sama sekali. Kita dapat lihat, bermulanya di Permatang Pauh, kemudian di Kuala Terengganu dan seterusnya di Bukit Selambau dan juga Bukit Gantang, adakah rakyat betul - betul menang memilih calon untuk mewakili mereka? Tidak!

Di Permatang Pauh, kononnya dari Permatang Pauh ke Putrajaya, berdiri megah signboard sana sini, ahli parlimen P.44 akan ke Putrajaya selepas menang pilihanraya disana, tapi apa yang mereka dapat? Tidak! Percubaan untuk menjatuhkan kerajaan persekutuan dengan mengambil katak MP BN ke Pakatan Rapuh (PR) adalah. Itu pun tak menjadi. Adakah rakyat benar - benar menang memilih wakilnya?

Penulis lihat, setelah wakil P.44 ke parlimen, suasana di parlimen Malaysia semakin lama, semakin pening kepala. Kemudian kita pergi ke Bukit Gantang, P.59 pada awal tahun ini. Adakah calon yang menang di parlimen Bukit Gantang tersebut memberikan manfaat kepada pengundinya?


 Kita dapat lihat, pengundi cina menyokong MP P.59 tersebut dan undi pengundi Melayu begitu merosot sekali. Ramai bloggers BN mengatakan, perlantikan MP P.59 tempoh hari umpama protes pada pihak istana yang mereka buktikan kuatnya kuasa rakyat.

Rakyat !Rakyat !Rakyat ! Sudah muak dengan perkataan tersebut! Konon untuk rakyat, tapi habuk pon tak ada. Bila dalam ceramah pilihanraya, memang manis mulut menjanjikan itu ini, dan selepas pilihanraya  diam sepi membisu. Bekas ADUN Penanti dan TKM 1 Pulau Pinang pun serupa 2X5. Dalam ceramah beliau di Penanti pada PRU 12 lepas, bukan main hentam kerajaan, bela rakyat, janji nak beri khidmat terbaik, tapi sekarang apa yang beliau lakukan?

Suka suka hati nak suruh rakyat keluar mengundi sekali lagi untuk memilih calon kawasan tersebut setelah beliau diasak untuk meletakkan jawatan tersebut ekoran masalah dalaman parti. Apa ini? Ini janji dan cakap tahi kucing!

Kepada mereka yang mendakwa perkataan RAKYAT tersebut trademark ataupun perkataan hak mereka, jangan nak perasan OK? Kami, rakyat Malaysia tak perlu pemimpin seperti anda dan tak teringin anda memerintah di negeri kami. Rakyat tetap rakyat. Jangan mempergunakan rakyat dan jangan sekali - kali mempermainkan rakyat. 

Posted in , , , , , . Bookmark the permalink . RSS feed for this post.
Jom komen di Facebook!

3 Responses to Kemenangan untuk rakyat?

 1. Dalam majalah pelopor ... tahun 40an ada dikatakan "RAKYAT YANG MENJADI HAKIM". Ni slogan bintang tiga; majalah pelopor tu media komunis. Sekarang ni DAP & Nizar Bintang tiga nak cuba balik. Kes perak sah-sah macam revolusi bolsevikkat Russia 1917. Ingat tak semua demo dan revolusi macam tu bagus. Selalunya mendatangkan golongan aristokrat baru. Lupa lak ... dalam parti PKR ketua umum tak dipilih dilantik sebab laki presiden; Mursidul Am pun tak pilih dalam demokrasi ... dilantik; Dalam DAP Presiden, S/U, Pengerusi di pililh oleh puak-puak dalam council macam Bar Council gak. Tak pernah ade demokrasi dalam puak ni; cakap aje lebih.

  BalasPadam
 2. Salam,

  Tuan/puan dipelawa untuk buat komen dalam blogs atau memberi idea yang berguna,walaupun fahaman berbeza,saya tidak kisah.

  http://penpusaka.blogspot.com

  BalasPadam
 3. Salam,

  Tuan/puan dipelawa untuk buat komen dalam blogs atau memberi idea yang berguna,walaupun fahaman berbeza,saya tidak kisah.

  http://penpusaka.blogspot.com

  BalasPadam

Catatan Popular di Pewaris Melayu 30 hari lepas

Followers

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark . Converted by LiteThemes.com .